In Progress

Bahasa Melayu Song Lyric Translations

I am looking for someone fluent in Bahasa Melayu (Malaysia) to translate the following song into english. The translation must be accurate and convey the proper meaning of the song. Must not be just a direct translation that does not help to understand the lyrics. Could easily result in regular recurring work on upcoming projects as I will need lyrics translated at least once every 2 weeks.

Teman Pengganti - Black & Maliq

Ketawa bersama

Menangis bersama

Ku bersumpah harap kita

Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini

Makin kerap ku diganggu visi

Bila celik, juga bila mimpi

Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi

Dia membelaimu dengan izin dan permisi

Sentuhan katanya semuanya kau iakan

Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan

Aku redha walau tidak ku damba

Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta

Kenangan dibina kita indah belaka

Ketawa bersama, menangis bersama

Ku bersumpah harap kita mati pun bersama

Namun hakikatnya, bukan mudah

Aku sembunyikan gulana-gundah

Segalanya kan berubah

Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini

Telah lama ku pendamkan

Tiba masanya

Segala-galanya

Ku ceritakan

Aku kan pergi

Pergi ku tak akan kembali

Tiba masanya

Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias

Kita tak terlepas dari terkena tempias

Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias

Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas

Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks

Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks

Bila dunia seolah tak memahami

Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir

Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir

Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal

Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal

70 000 hijab harus ku singkap

Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap

Dalam diam ada, seorang yang ku puja

Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan

Dalam persekitaran yang penuh kejumudan

Terperangkap dalam jasad, ku keliru

Mujur ada kau si peneutralisasi pilu

Namun aku tetap murung, berkurung

Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput

Komplikasi di halaman rusuk kiri

Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan

Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan

Jaga diri, jangan makan hati

Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti

Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi

Cincin, kunci, dompet dalam laci

Ada sikit wang, itu saja baki

Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi

Bertemu kekasih abadi

Tiba masanya

Kau cari teman pengganti

Skills: Malay, Translation

See more: melayu song, teman pengganti lyric translation, translations work, translation english-malay, need translations, malay translation to english, english to malaysia, work that lyrics, translate dari to english, lyrics translated into english, looking for lyrics, dari to english translation, i am looking for someone to translate, translation to malay, translation malay, translation malay english and english malay, translation english to bahasa, translation english bahasa, translation dari, translate to malay, translate malaysia, translate MALAY , translate english malay, translate bahasa, translate bahasa malaysia melayu

About the Employer:
( 15 reviews ) Melbourne, Australia

Project ID: #4878804

Awarded to:

revoltin85

Hi there! I'm very fluent in both Bahasa Melayu & English. I've been doing some translation works for a while now and I'm very interested to take part in your project. Oh, by the way I know this song! It's on the radio More

$25 AUD in 1 day
(1 Review)
2.0

5 freelancers are bidding on average $36 for this job

desource2012

Ready to work with you.I can assure you of my timeliness, quality and experience. I can start work immediately.

$34 AUD in 2 days
(249 Reviews)
6.9
BRD11

Hello, We can start immediately and can deliver 100% quality work. Regards BRD

$40 AUD in 1 day
(98 Reviews)
6.7
DreamersLTD

Native Malay Translator is ready to work with you. We ensure the quality, deadline and low price for your project. 100% manual work guaranteed and ready to start immediately.

$40 AUD in 2 days
(18 Reviews)
4.5
Emam9109

hi, I am a professional writer and i am running a team of native article writers.I can handle your task. Don't worry about quality and deadline. I am eagerly awaiting for your response. Thanks and best regards hasa More

$23 AUD in 3 days
(2 Reviews)
3.7
Amit222

A multilingual team of professional and native translators is at your work, Let's start and get this done perfectly.

$40 AUD in 2 days
(11 Reviews)
3.5